Jopen Bier

Biochemisch productieproces

Detectie schadelijke gassen

Bierbrouwerij Jopen in Haarlem is één van de modernste van Nederland. Met investeringen in state-of-the-art apparatuur, blijft de brouwerij haar verbruik en efficiëntie constant verbeteren.

Het productieproces van bierbrouwen is gebaseerd op een biochemische reactie, de fermentatie. Koolhydraten, zoals zetmeel en suiker, worden omgezet door gisting. Hierbij komt koolstofdioxide vrij. In zuivere toestand is dit een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. In hoge concentraties kan het echter schadelijk zijn voor de mens en zelfs verstikking tot gevolg hebben. Andere gassen die bij het bierbrouwen worden gebruikt, zijn ethanol (alcohol) en stikstof. Al deze gassen zijn moeilijk te identificeren en als lekkages niet op tijd worden ontdekt, kunnen ze enorme schade veroorzaken.

Om het brouwproces op een veilige manier te laten verlopen, vroeg de bierbrouwerij Steuma om hulp. Ons advies behelst onder meer een goede ontluchting van de gistingsruimten, het verminderen van potentiële ontstekingsbronnen en het gebruik van betrouwbare gasdetectieapparatuur. In ons adviesrapport benoemden wij ook de benodigde producten, zoals …