A-ware Bouter Cheese

Nederlands grootste kaasdistributiecentrum

CO2 en O2 gasdetectie

De Bouter Group rijpt, snijdt, verpakt en distribueert Nederlandse en Europese kazen. Het merendeel van de Hollandse kazen komt binnen als ze 15 dagen oud zijn. In de vestigingen in Woerden en Culemborg worden deze kazen gerijpt, in een volledig geautomatiseerde en klimaat gecontroleerde omgeving, totdat ze de juiste leeftijd en kwaliteit bereiken. Nadat de kazen gesneden zijn, worden ze verpakt in het uitgebreide machinepark.

Door het gebruik van stikstof (N2) en koolstofdioxide (CO2) in de verpakkingslijnen, bestaat de kans dat, door ontsnapping en het verdringende gedrag van deze gassen, het zuurstofgehalte op de werkvloer zakt. Tevens is het risico van CO2, dat het de opname van zuurstof in het lichaam tegenhoudt en zo tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en (over)vermoeidheid kan leiden.

Steuma adviseerde de Bouter Group een O2/CO2 gasdetectiesysteem, uitgerust met centrale controllers, 2x een M600 en centrale M2000.

De geleverde detectoren zijn afkomstig uit onze SXN-serie. Deze hebben een Modbus/RS485 uitgangssignaal en kunnen in serie op kabel worden geïnstalleerd. Dit scheelde de Bouter Group aanzienlijk in installatiekosten; de verpakkingslijnen liggen hier ver uit elkaar, waardoor het logischer is om de bekabeling in een lus te doen.

Voor de zuurstofdetectie verdeeld over de verschillende werkruimten leverden we onze O2-detectoren, 0-25%, type SXN.I.01. Deze detecteren volgens het elektrochemische meetprincipe.

Voor de detectie van koolstofdioxide werden onze CO2-detectoren, 0-5%, type SXN.IR.02. geïnstalleerd. Specifiek voor deze detectoren zijn hun infrarood sensoren. De detectoren werden verdeeld over de verpakkingsmachines geplaatst, zo dicht mogelijk bij de connecties van de CO2/N2-leidingen op de machines en tussen de verpakkingslijnen.