vaste-gasdetectie-5

draagbare-gasdetectie-5

Gas Detectoren

Gas Monitoren

M600 gasdetectie

 

M600 Gas Monitor

Met grafisch display tot 8 detectors

 

M2000 Gas Monitor

Met hoge flexibiliteit en voor meer dan 8 detectoren

Steuma Gas Detectoren

 

Steuma biedt detectoren voor alle soorten gassen (brandbaar, toxisch, etc) met of zonder ATEX uitvoering.

Onze gasdetectoren worden Op allerlei plekken toegepast, bijvoorbeeld:

 • gasdetectie bij productiebedrijven
 • gasdetectie bij laboratoria
 • gasdetectie bij tankparken
 • gasdetectie in de (petro-) chemie
 • gasdetectie bij biogascentrales
 • gasdetectie bij energiecentrales
 • gasdetectie bij windmolens
 • gasdetectie bij afvalwaterzuivering

 

Compact, eenvoudig in montage en onderhoudsarm

Alle Steuma detector gas systemen zijn robuust en voldoen aan de hoogste eisen.
Het zijn compacte gasdetectoren die niet onnodig veel ruimte innemen, ze zijn eenvoudig in montage en ze zijn onderhoudsarm.

 

Steuma heeft detectoren op basis van de volgende meetprincipes:

 • Infrarood Gasdetectie
 • Katalytische (Pellistor)
 • Gasdetectie Elektrochemische Gasdetectie

 

Steuma heeft detectoren voor de volgens type gassen:

 • Brandbaar gas (of)
 • LEL Gassen detectie
 • Toxische gassen (of)
 • Giftige gassen detectie
 • Zuurstof of zuurstof verdringing detectie

 

Zoals reeds aangegeven zijn de Steuma detectoren verkrijgbaar in 2 varianten/behuizingen

 • Een standaard industriële behuizing: SX.I & SX.IR Series
 • Een ATEX gecertificeerde drukvaste behuizing: SX.EX & XS.IR.EX Series

 

Heeft u een specifieke gas detector meter op het oog? En wilt u de gasdetector prijs weten?
Neem dan contact met ons op en u ontvangt van ons een offerte.

 

Over ATEX gecertificeerde detectoren

Wanneer de detectoren in ATEX zone 2 of 1 worden gemonteerd dan dient de behuizing te voldoen aan de volgende eisen:

 • De detector-transmitters hebben een behuizing van aluminium die spatwaterdicht en HF-afgeschermd is.
 • De behuizing is Drukvast (explosievast) en voldoet aan de ATEX Certificeringen: EEx d IIC T4 Gb II 2 G SIRA10ATEX1358X, EEx d IIC T4 Ex II 2 GD INERIS01ATEX0023.

Welke gassen kunnen we meten:

CO Detectie

Voor de CO Detectie dient een CO (koolstofmonoxide) gasdetector-transmitter met een 24 VDC 2-draads, 4…20mA uitgangssignaal gekozen te worden welke universeel aangesloten kan worden op standaard typen control-units. De omkasting is van het spatwaterdichte type.

Het betreft hier een continue meting en de sensor is gebaseerd op een elektrochemische meetprincipe.

 

CO2 Detectie
Voor de CO2 Detectie dient een CO2 (koolstofdioxide) Infrarood gasdetector-transmitter met een 24 VDC 3-draads, 4…20mA uitgangs-signaal, gekozen te worden welke universeel aangesloten kan worden op standaard typen control-units.

Het betreft hier een continue meting en de sensor is gebaseerd op een infrarood meetprincipe

 

O2 Detectie

Voor de O2 Detectie dient een O2 (zuurstof) gasdetector-transmitter met een 24 VDC 2-draads, 4…20mA uitgangssignaal gekozen te worden welke universeel aangesloten kan worden op standaard typen control-units.

Het betreft hier een continue meting en de sensor is gebaseerd op een elektrochemische meetprincipe.

 

Brandbaargasdetectie, LEL detectie (laagste explosiegrens)

Voor de (0…100%) LEL Detectie dient een LEL (Lowest Explosion Level) gasdetector-transmitter met een 24 VDC 3-draads, 4…20mA uitgangs-signaal, gekozen te worden welke universeel aangesloten kan worden op standaard typen control-units.

Het betreft hier een continue meting en de sensor is gebaseerd op een infrarood meetprincipe

 

Een lijst met gassen die wij kunnen meten

Hieronder staan enkele gassen genoemd die met Steuma Gas detector meters kunnen worden gedetecteerd. Wanneer u een gas wilt detecteren dat niet staat genoemd neemt u dan gerust contact met ons op, dan zoeken wij voor u uit wat de mogelijkheden zijn.

Formule Naam Detektor
O2 Zuurstof SX.I & SX.EX
CO Coolstofmonoxide SX.I & SX.EX
H2S Zwavelwaterstof / Zwavelzuur SX.I & SX.EX
H2 Waterstof SX.I & SX.EX
HCL Waterstofchloride / Zoutzuur SX.I & SX.EX
F2 Fluor SX.I & SX.EX
NH3 Ammoniak SX.I & SX.EX
CO2 Coolstofdioxide SX.IR & SX.IR.EX
LEL Brandbare gassen SX.IR & SX.IR.EX
HCN Blauwzuur SX.I & SX.EX
SO2 Zwaveldioxide SX.I & SX.EX
COS Carbonylsulfide SX.I & SX.EX
CS2 Koolstofdisulphide SX.I & SX.EX
CH3SH Methylmercaptaan SX.I & SX.EX
CH3OH Methanol SX.I & SX.EX
C2H5SH Ethylmercaptaan SX.I & SX.EX
EO Ethyleenoxide SX.I & SX.EX
Cl2 Chloor SX.I & SX.EX
NO Stikstofmono-oxide SX.I & SX.EX
NO2 Stikstofdioxide SX.I & SX.EX
CH2O2 Mierenzuur SX.I & SX.EX
HF Fluorwaterstof SX.I & SX.EX
PPO Propyleenoxide SX.I & SX.EX

 

Wilt u de gasdetector prijs weten van de gasdetector, die u voor ogen heeft, neem dan contact met ons op en u ontvangt van ons een offerte.

Waar moet ik welke detector plaatsen:

Dit zijn veel gestelde vragen en er zijn over het algemeen geen duidelijke richtlijnen voor. Een goed advies is dan ook essentieel. Dit is een van onze sterktes. Met meer dan 50 jaar ervaring kunnen wij u exact adviseren: hoe veel detectoren u nodig heeft, welke types, waar ze te monteren, etc.

De tabel hieronder geeft wat uitgangspunten. Het is echter wel belangrijk om te weten dat elk project een specifiek projectadvies behoeft. Denk aan: kritische punten waar lekkages kunnen voorkomen, ventilatie, samenspel met het branddetectiesysteem, hoogte van de ruimte, aantal m3 in een ruimte, schoonmaken en opspattend vocht, bewegingen van personeel, etc.

 

Hieronder volgt een overzicht van de Steuma SX-Serie gasdetectors en hun type nummers

Steuma SX.I gasdetectoren

De Steuma SX.I serie gas detector transmitters is een robuuste detector in een industriële behuizing voor het detecteren van verschillende gassen

Deze gas detector transmitters hebben een 24 VDC 2 draads (of 3 draads bij katalytisch), 4…20mA uitgangssignaal, waardoor ze eenvoudig aangesloten kunnen worden op standaard typen control-units zoals de Steuma M600 Serie en M2000 serie Gasmonitoren. De behuizing van de SX-I Serie gas detector transmitter is van poedergelakt aluminium, spatwater-dicht en HF-afgeschermd.

 

Steuma SX.IR Infrarood gasdetectoren

De Steuma SX.IR serie gasdetector-transmitters is een robuuste detector in een industriële behuizing voor het detecteren van verschillende gassen.

Deze gas detector-transmitters hebben een 24 VDC 3-draads, 4…20mA uitgangs-signaal, waardoor ze eenvoudig aangesloten kunnen worden op standaard typen control-units zoals de M600 Serie en M2000 serie gasmonitoren. De behuizing van de SX.IR Serie gasdetector-transmitter is van aluminium, spatwaterdicht en HF-afgeschermd.

 

Steuma SX.EX gasdetectoren

De Steuma SX.EX serie gasdetector-transmitters is een zeer robuuste detector in een drukvaste, industriële en ATEX gecertificeerde behuizing voor het detecteren van verschillende gassen

Deze gasdetector-transmitters hebben een 24 VDC 2-draads (of 3 draads bij katalytisch), 4…20mA uitgangs-signaal, waardoor ze eenvoudig aangesloten kunnen worden op standaard typen control-units zoals de Steuma M600 Serie en M2000 serie gasmonitoren. De behuizing van de SX.EX-serie gasdetector-transmitter is van aluminium, spatwaterdicht, HF-afgeschermd en explosievast.

 

Steuma SX.IR.EX Infrarood gasdetectoren

De Steuma SX.IR.EX serie gasdetector-transmitters is een zeer robuuste detector in een drukvaste, industriële en ATEX gecertificeerde behuizing voor het detecteren van verschillende gassen

Deze gasdetector-transmitters hebben een 24 VDC 3-draads, 4…20mA uitgangs-signaal, waardoor ze eenvoudig aangesloten kunnen worden op standaard typen control-units zoals de Steuma M600 Serie en M2000 serie gasmonitoren. De behuizing van de SX.IR.EX Serie gasdetector-transmitter is van aluminium, spatwaterdicht, HF-afgeschermd en explosievast.

 

Heeft u een keuze gemaakt? Neem dan contact met ons op om de offerte te ontvangen. Zo weet u precies de gasdetector prijs die hoort bij uw keuze.

Alarm gas detector

Meet de gas detector dat er te veel concentratie van een specifieke stof aanwezig is, dan gaat er een alarm af. Zo weet u dat er te veel van een bepaalde stof is. Door het alarm kunt u actie ondernemen. Iedere gas dector heeft een alarm, ongeacht de soort gas detector. U bent gegarandeerd van veiligheid dankzij het alarm gas detector.

 

Hoe weet ik of de gas detector optimaal werkt?

Door regelmatig een gas detector test uit te voeren, weet u zeker dat uw gas detector werkt. Dat verzekerd niet alleen uw veiligheid maar ook die van uw collega’s of werknemers.

Om een gas detector test uit te voeren is het belangrijk om de gas detector bloot te stellen aan een concentratie waar de detector op reageert. Zo weet u zeker dat de gas detector op de stof reageert. Daarnaast is het belangrijk om de gas detector te controleren op beschadigingen. Dit doet u door de behuizing en de schroeven te controleren. Bovendien moet het filter schoon zijn. Dat zijn namelijk allemaal factoren die de functionaliteit van de detector kunnen beïnvloeden.

 

Een uitleg van de meetprincipoes van de gasdetectoren

Infrarood detectoren & katalytische detectoren

Katalytische detectoren
Een katalytische sensor bestaat uit twee spoelen (pellistors) die gemaakt zijn van zeer fijne platina draad, zogenaamde draadspoelen welke elektrisch verbonden zijn middels een brug van Wheatstone. Een van deze 2 pellistors is geïmpregneerd met een speciale katalysator die oxidatie bevordert (de parel), terwijl de andere spoel juist wordt behandeld om de remming van de oxidatie te bevorderen. Er loopt een stroom (A) door deze spoelen zodat ze een temperatuur bereiken bij welke de oxidatie van een gas gemakkelijk optreedt. De temperatuur bij de gekatalyseerde Parel is ca. 500-550 ° C. Het passeren van brandbaar gas verhoogt de temperatuur nog verder zodat dit op zijn beurt de weerstand verhoogt. Dit leidt vervolgens tot een verstoring van de brug. Deze correlatie tussen de concentratie gas en de verstoring van de brug is lineair, voor de meeste gassen en de responstijd is slechts een paar seconden. Katalytische sensoren hebben ten minste 12% V zuurstof nodig voor deze oxidatie.

 

Infrarood detectoren

De infrarood (IR) detectiemethode is gebaseerd op de absorptie van infrarode straling bij een specifieke golflengten. Er wordt meestal gemeten met twee infrarood lichtbronnen, één lichtbron is ingesteld op de specifieke absorptie golflengte van het te detecteren gas en één buiten deze absorptie golflengte. Als er nu een gas tussen de bron en de detector gast komt, wordt een van de beide lichtbronnen maximaal geabsorbeerd door het te meten gas, terwijl de andere lichtbron als referentie dient. De Gasconcentratie wordt bepaald door de relatieve (absorptie) waarden tussen de twee golflengten te vergelijken. Infrarood technieken zijn bijzonder geschikt voor het detecteren van koolwaterstoffen maar ook CO2. Het is echter niet mogelijk om (H2) waterstof middels IR techniek te detecteren.

Infrarood sensoren beschikken over een aantal belangrijke voordelen:

Ze bieden een bijzonder snelle reactietijd / responstijd
Ze zijn onderhoudsarm / hebben een relatief lange levensduur
Ze hebben geen zuurstof nodig om te functioneren
Ze zijn niet corrosief

 

Elektrochemische detectoren


De elektrochemische cel is samengesteld uit een werkelektrode, een tegen-elektrode en een referentie-elektrode. Deze elektroden baden in een elektrolyt in de binnenkant van de behuizing van de cel die zelf voorzien is van een gas doorlaatbaar membraan.

Het gas dat doordringt aan de binnenkant van de cel genereert een chemische reactie aan de werkelektrode en aan de tegen-elektrode. Deze veroorzaakt een elektrische stroom proportioneel aan de aanwezige gas concentratie, tussen de 2 elektroden.

Deze stroom wordt gemeten op het externe circuit waarop de cel is aangesloten. De derde elektrode dient als referentie voor een stabiele meting.

 

Tot slot

Onze adviezen en gebruiksvoorschriften zijn gebaseerd op de huidige stand van de kennis en de techniek. Afnemers en gebruikers dienen onze producten zelf op de door hen gewenste toepassing en eisen te beoordelen. Wij zijn niet aansprakelijk indien onze producten worden toegepast zonder inachtneming van onze adviezen en/of gebruiksvoorschriften. Op onze adviezen en gebruiksvoorschriften en de levering van onze producten zijn voorts van toepassing de FHI algemene leveringsvoorwaarden 2010 van de instrumentenbranche van toepassing, zoals deze zijn gedeponeerd ter Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland onder nummer 40507574. Uitzonderingen hierop zijn alleen geldig na schriftelijke bevestiging onzerzijds.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]